La Nueva España » Cartas de los lectores » Bistecca a la asturiana

Bistecca a la asturiana

29 de Junio del 2024 - Raúl Suevos (Gijón)

Ye la Toscana una de las rexones más conocíes d'Italia, con Florencia como faru históricu y mundial de tolo que representa, fondamentalmente'l Renacimientu. A ella siguen-y en fama, Siena, Pisa, o la pequeña Carrara, por aquello de los mármoles, ente ellos el que sirvió de base pa que Miguel Ángel esculpiera'l David. Pero Toscana tien munchos más elementos pa reviciu y delicia del mundiu; un d'ellos ye la Maremma, una comarca costiera, que pel sur algama'l Lazio, con una tradición ganadera milenaria, coles so vaques de raza chianina -cuernos llargos y capa ente gris y blanca- y los non menos penomaos vaqueros a caballu, los bútteri.

El asuntu bovín acabaría ehí, ensin más, si nun fuera porque ye cola so carne que se produz la pernomada bistecca fiorentina, troféu máximu de la gastronomía toscana y, pente medies el turismu, conocía y apreciada nel mundiu enteru. Una fama que fai que seya pocu menos qu'imposible atender a la demanda cola producción de la Maremma. Ye lo qu'hai.

La bistecca ye casi'l doble de gruesa que'l chuletón tradicional de nueso, y el trucu pa la so preparación consiste en sometela a la brasa, non yá peles dos cares, sinon tamién polo que sería'l cantu au aínda tien de caltener el güesu. Too un arte si s'axusta, como tien de ser, a les dimensiones y pesu de la pieza.

Vien esto a cuentu porque el mío meirazu, que presume de ser un esperto carnívoru, unvióme ayeri un semeya d'una carnicería, Da Lusia, en Vimercate, tierra lombarda, onde s'esponíen dos pieces de ternera asturiana -roxa de los valles supongo- pa iguar la nomada bistecca, al módicu¨ preciu de 50 /kgr, que más allá de la calidá induldable del productu, llenóme de contentu al comprobar que los nuesos sufríos ganaderos, acosaos directamente pol llobu y l'osu, ya indirectamente pola alministración, que d'un llau los abrasa alministrativamente y del otru dexalos indefensos énte la competencia de la gran industria agroalimentaria, aínda son a ampliar les sos riedes de distribución pa asina dar un respiru a les sos pequeñes esplotaciones. Bien por ellos.

Asturies debe y puede pensar y actuar más allá de los típicos llugares comunes de los políticos, y debe facelo rápido, pues el tiempu apremia.

Cartas

Número de cartas: 45534

Número de cartas en Junio: 161

Tribunas

Número de tribunas: 2066

Número de tribunas en Junio: 9

Condiciones
Enviar carta por internet

Debe rellenar todos los datos obligatorios solicitados en el formulario. Las cartas deberán tener una extensión equivalente a un folio a doble espacio y podrán ser publicadas tanto en la edición impresa como en la digital.

» Formulario de envío.

Enviar carta por correo convencional

Las cartas a esta sección deberán remitirse mecanografiadas, con una extensión aconsejada de un folio a doble espacio y acompañadas de nombre y apellidos, dirección, fotocopia del DNI y número de teléfono de la persona o personas que la firman a la siguiente dirección:

Calvo Sotelo, 7, 33007 Oviedo
Buscador