La Nueva España » Cartas de los lectores » El cochín que nun medraba abondo

El cochín que nun medraba abondo

14 de Noviembre del 2024 - Fernando Vijande Fernández (Castropol)

Na mía casa tíamos un cochín que nun medraba miga, nun era coyudo, xa ye fixeran a capía condo lo mercamos.

Dábamosye de comer as sobras da xanta, pro as sobras eran poucas, pos tamén tíamos un can de payeiro debaxo da mesa que debecía cos oyos hasta que ye tirábamos un codelo de pan de fogaza y fíaseye a boca augua. Daquela nun había pan nin leite pra todos.

Acordamos rezarye a San Antonio, qu'é el patrón dos animalios como nosoutros, pra que ye fixera medrar, pro despós de muitos padre nuestros y nun sei contos responsos. (¿A que nun sabedes el responso ese qu'empeza asina:

Si buscas milagros, mira

muerte y error desterrados,

miseria y demonio huidos,

leprosos y enfermos sanos.

el mar sosiega su ira...

Bueno, nun vou rezar máis, recéi abondo de pequeno, agora tampouco se reza muito y nun se yes enseña a os nenos el nome dos apóstoles, dos fiyos de Jacob y el nome dos reises godos; agora pregúntaseye a Google y sábelo todo, nun sei cómo fai, é mui listo).

Entós San Antonio, que é mui milagreiro, despós de pedirye uños contos días de rodiyas, díxonos qu'os milagros nun se fían asina como asina y qu' inda nun rezáramos abondo, qu'ademáis de rezar era bon que ye déramos máis caldada con máis farelo y meyor inda con máis farina de meíz y patacas.

Pro el cochín nun medraba nin con esas, y dixo meu pai que lo mesmo tía lombrigas nel ventre y que yo comían todo por dientro. Por a mañá en ayunas (en ayunas taba todos os días) cocemos con augua uñas plantas de ruda y démosye todo el caldo de ruda na caldada con un pouco de farelo pra engañalo.

El cochín tiróuse a caldada e inda que ye cheiraba un pouco coméola y lambéola toda, nun quedóu nin unha faraguya na bacita.

Dixen eu pra min: "Non, el cochín, a partir d'agora, condo lo matemos nun vai poder salir por a porta de barrigudo que vai tar".

Ben deitóu tamén el cochín d'uñas contas mazás verdes que ye coyía eu condo taban aporondando nos noiros, pro tía que cortaryas con un cuitelo si non atrapazábase y tíamos que chamar al albeitre.

Pro el cochín despós de dous ou tres meses d'espera nun medróu miga, taba lo mesmo qu'un varal de varexar as noces, y chegóu a Noite Búa y tocóuye el gordo.

Condo taba colgado nel chambaril talmente semeyaba uña ánima en pena del purgatorio, casi nun tía untazas, y os xamóis parecían patas de pito escorrentado. As costelas víanse por fora y el toucín nun tía nin uña pizca de freba. Nun tía nin grasa pra feir roxóis.

Outros anos el cochín qu'era como un peteiro de carne pra todo el ano, neste foi un mal ano pra todos nosotros, foi ano bisiesto pra os da mía casa, el caldo oyaba al chourizo de lonxe colgado na cocía. Tocóunos pr'África feir a mili. Pasamos máis fame qu'el can de payeiro que taba deitado debaxo da mesa.

Ese ano el cochín nun medróu, pro a mín tuveron que feirme uños pantalóis pras medrias de larguirucho que taba pra feir a primeira comunión.

Comer nun comíamos muito, pro rezar.... un feixe.

Cartas

Número de cartas: 46474

Número de cartas en Noviembre: 206

Tribunas

Número de tribunas: 2101

Número de tribunas en Noviembre: 9

Condiciones
Enviar carta por internet

Debe rellenar todos los datos obligatorios solicitados en el formulario. Las cartas deberán tener una extensión equivalente a un folio a doble espacio y podrán ser publicadas tanto en la edición impresa como en la digital.

» Formulario de envío.

Enviar carta por correo convencional

Las cartas a esta sección deberán remitirse mecanografiadas, con una extensión aconsejada de un folio a doble espacio y acompañadas de nombre y apellidos, dirección, fotocopia del DNI y número de teléfono de la persona o personas que la firman a la siguiente dirección:

Calvo Sotelo, 7, 33007 Oviedo
Buscador